Ενημερωτικά άρθρα από τη Δρ. Βιολέττα Αννίνου

Ημικρανία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  (2016) εκτιμά ότι :

  • 303 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν τακτικά από ημικρανίες. Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία είναι μεταξύ των πιο κοινών διαταραχών του νευρικού συστήματος.
  • Σχεδόν το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού είχε τουλάχιστον έναν πονοκέφαλο μία φορά μέσα στο τελευταίο έτος.
  • Οι διαταραχές κεφαλαλγίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υποτροπιάζουσα κεφαλαλγία, συνδέονται με τα προσωπικά και κοινωνικά βάρη, την αναπηρία, την έλλειψη ποιότητας ζωής και το οικονομικό κόστος.

Σύμφωνα με έρευνα του Harvard (2013) η ανίχνευση της αιτίας, σύμφωνα με τη βιοχημική ταυτότητα του ατόμου, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας και της έντασης της ημικρανίας. Επίσης, έρευνα των Mullally, Hall και Goldstein (2009), συγκεκριμένα αναφέρει πως η Κβαντική Βιοανάδραση είναι αποτελεσματικό εργαλείο στη θεραπεία της ημικρανίας και των πονοκεφάλων από ένταση ή στρες. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια τη ημικρανίας και των περιόδων χωρίς πόνο. Με τη χρήση της Κβαντικής Βιοανάδρασης, ένα άτομο μπορεί να αλλάξει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να διαχειριστεί καλύτερα έναν πονοκέφαλο. Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τη Κβαντική Βιοανάδραση δείχνουν ότι οι πονοκέφαλοι καθίστανται ηπιότεροι και συμβαίνουν λιγότερο συχνά σε παιδιά και ενήλικες.

Ενώ τα προληπτικά φάρμακα είναι διαθέσιμα για τους πάσχοντες από έντονες ημικρανίες, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές, τοξικές και δυσάρεστες επιδράσεις. Η Κβαντική Βιοανάδραση μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά με την επανεκπαίδευση των αντιδράσεων του νευρικού συστήματος στο άγχος – στρες, καθώς βοηθά στη χαλάρωση της έντασης των μυών  και στην ανακούφιση από τον πόνο, δύο συνιστώσες των ημικρανιών. Εκπαιδεύει τις νοητικές λειτουργίες στο να ελέγχουν τις οργανικές αντιδράσεις, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η ένταση των μυών. Οι λειτουργίες του σώματος - όπως ο καρδιακός ρυθμός, η θερμοκρασία του δέρματος και η αρτηριακή πίεση - ελέγχονται ακούσια από το νευρικό σύστημα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει προσωπική θέληση ή επίγνωση στο να χτυπά η καρδιά με πιο γρήγορο ρυθμό. Αυτό συμβαίνει σε ασυνείδητο επίπεδο ως απάντηση στο περιβάλλον που μπορεί να προκαλέσει ένταση, νευρικότητα ή ενθουσιασμό.

Το Quantum Biofeedback Evaluation δίνει την δυνατότητα ανάλυσης μέσα από 35 σελίδες, των παραγόντων που πυροδοτούν τους πονοκεφάλους ή τις ημικρανίες. Μέσα από την ανάλυση δίνονται οδηγίες για τον έλεγχο ορισμένων σωματικών διαδικασιών που όπως αναφέρθηκε  γίνονται σε ασυνείδητο επίπεδο. Ο έλεγχος των λειτουργιών κάνει εφικτή την χαλάρωση, την ανακούφιση του πόνου και την βελτίωση της γενικής υγείας του οργανισμού.

Μια περίοδος συνεδριών με Κβαντική Βιοανάδραση είναι βοηθητική επίσης στην επίτευξη της κατάλληλης χαλάρωσης με σκοπό τη μετατροπή των εγκεφαλικών κυμάτων, από κύματα beta(κατάσταση ανησυχίας) σε κύματα alpha ή theta (κατάσταση χαλάρωσης) για την αποτροπή ενός πονοκεφάλου ή μιας ημικρανίας. Το πρόγραμμα της Κβαντικής Βιοανάδρασης μειώνει την αντίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανταπόκριση στο στρες. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα εμπλέκεται στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης, της συστολής και διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, της παραγωγής ιδρώτα, του ύπνου και της εγρήγορσης. Κατά τη διάρκεια του στρες, ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η παραγωγή ιδρώτα αυξάνονται, η αναπνοή γίνεται γρήγορη και η αδρεναλίνη όπως και άλλες ορμόνες απελευθερώνονται προκαλώντας τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και τη σύσπαση των μυών.

Η βαθιά χαλάρωση αντιστρέφει πολλές από τις φυσικές απαντήσεις στο στρες που μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Επιπλέον, κατά τη βαθιά χαλάρωση, ο άνθρωπος παίρνει λιγότερες αναπνοές ανά λεπτό, αλλά αναπνέει πιο βαθιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το «κολύμπι» των κυττάρων του αίματος σε οξυγόνο, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερο οξυγόνο φτάνει στους μυς και στον εγκέφαλο. Αυτή η αύξηση της παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη πονοκεφάλων. Επίσης η βαθιά χαλάρωση αλλάζει την ανταπόκριση του σώματός  στην αδρεναλίνη και σε άλλες ορμόνες πίεσης, και με αυτόν τον τρόπο ο πονοκέφαλος απαιτεί αρκετά έντονη διαταραχή για να προκληθεί, συνεπώς συμβαίνει δυσκολότερα. Η βαθιά χαλάρωση δεν βοηθά μόνο στη μείωση της συχνότητας της κεφαλαλγίας, αλλά μπορεί να δώσει μεγαλύτερη αίσθηση αυτοέλεγχου καθώς και να μειώσει την ευερεθιστότητα, το άγχος, την κατάθλιψη, την αϋπνία και την αρτηριακή πίεση.

Προτείνεται για  τη συνεδρία της Κβαντικής Βιοανάδρασης, η πλήρη ανάλυση μικροβιολογικών εξετάσεων καθώς και μια μαγνητική τομογραφία (εξέταση που κάνει σαφείς τις εικόνες του εγκεφάλου χωρίς τη χρήση ακτίνων Χ) για τη βεβαίωση ότι τα συμπτώματά των ατόμων δεν προέρχονται από παθολογικές αιτίες.

 

Βιβλιογραφία – Σύνδεσμοι:

http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/headache-disorders

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19935987

https://www.health.harvard.edu/pain/migraine

https://www.webmd.com/migraines-headaches/qa/what-do-studies-show-about-biofeedback-for-migraines-and-headaches

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1027443/

Επιστροφή σε όλα τα άρθρα