Ενημερωτικά άρθρα από τη Δρ. Βιολέττα Αννίνου

Εστίαση στην Απόφαση της Νέας Χρονιάς: Εξισορροπώντας την "Δύναμη της Θέλησης" με την "Μαρτυρία" με την βοήθεια του SCIO/INDIGO

_________1

Εστίαση στην Απόφαση της Νέας Χρονιάς:

Εξισορροπώντας την "Δύναμη της Θέλησης" με την "Μαρτυρία" με την βοήθεια του SCIO/INDIGO

ISS

Ινστιτούτο των Επιστημών για το Στρες

Οι Στυλοβάτες της Διαχείρισης του Άγχους

© Από την Gage Tarrant

 

Καλή Χρονιά! Καλώς ήλθατε στο 2011, και σε ακόμα μία δωρεάν "ενότητα του μήνα" προσφορά του Institute of Stress Sciences, διαθέσιμη να την κατεβάσουν οι θεραπευτές για όλο τον μήνα Ιανουάριο πριν την μεταφέρουν στην προσωπική τους ιστοσελίδα ως μέρος ενός μεγαλύτερου, πιο περιεκτικού προγράμματος την άνοιξη, στο www.mindnrg.org.

 

Η «Νέα Χρονιά» είναι, για πολλούς, μια στιγμή ανανέωσης της εστίασης σε τομείς γενικής αυτοβελτίωσης που ποικίλλουν ευρέως από άτομο σε άτομο. Οι πελάτες μας θα πάρουν χωρίς αμφιβολία κάποια "Απόφαση της Νέας Χρονιάς". Κάποιες θα έχουν ως κέντρο την υγεία, την διατροφή και την άσκηση, άλλες θα έχουν να κάνουν με την ενεργοποίηση παλιών και νέων συμπεριφορών, αξιών και ηθικών κανόνων. Ανεξάρτητα, το να έχουμε μοναδικούς (και αποτελεσματικούς) στρατηγικούς οδηγούς δράσης που υποστηρίζουν τους θετικούς στόχους των πελατών μας είναι προτεραιότητα σε όλα τα πεδία ευεξίας που χρησιμοποιούν την μείωση του στρες, επειδή θέλουμε όλοι οι πελάτες μας να έχουν επιτυχία.

 

Η αντίληψη του στρες, ακόμη και σε επίπεδα κάτω από την νοητική επίγνωση, είναι ο πρωταρχικά αιτιώδης παράγοντας που εμποδίζει τους περισσότερους πελάτες να επιτύχουν τους στόχους τους ή να διατηρήσουν την συμμόρφωσή τους στα προγράμματα ευεξίας. Αυτά τα φαινομενικά επίμονα ζητήματα είναι, για κάποιους, η έλλειψη υποσυνείδητων σημείων αναφοράς για “ασφαλείς γνώσεις” που τους υποστηρίζουν στις μεταβάσεις, για “αντίσταση στην αλλαγή”, και άλλα θέματα “ολοκλήρωσης του σχεδίου” που απαιτούν δέσμευση στον στόχο τους. Η μετάφραση για αυτό είναι ότι “διδάσκουμε” στο υποσυνείδητο τα ενεργητικά, μη-λεκτικά σημεία αναφοράς, που δεν έχει μέχρι τώρα στην “βιβλιοθήκη” του για να προσπαθήσουμε και να βοηθήσουμε να “γεμίσει το κενό” με τις απαραίτητες ιδιότητες που ο πελάτης μας λέει ότι η “έλλειψή” τους τον αποτρέπει από την επίτευξη των στόχων του.

 

Η λίστα των κορυφαίων "Αποφάσεων της Νέας Χρονιάς", μπορεί επιφανειακά να φαίνεται πολύ διαφορετική για τον καθένα, αλλά όλες οι αποφάσεις έχουν κάτι κοινό: την ανάγκη για εστιασμένη πρόθεση, συχνά με την μορφή της δύναμης της θέλησης, μέχρι να γίνουν νέες συνήθειες συμπεριφοράς ή φυσικοί τρόποι ύπαρξης. Υπάρχει μία πληθώρα πρωτοκόλλων βιο-βιο-ανάδρασης από πολλαπλές πηγές, διαθέσιμα να υποστηρίξουν την διακοπή συνηθειών, την απώλεια βάρους και έναν μεγάλο κατάλογο άλλων αλλαγών, αλλά η προσφορά αυτού του μήνα εστιάζεται σε ένα σημείο κλειδί, που θα κάνει οποιαδήποτε από αυτές τις προσεγγίσεις πιο επιτυχημένες, και αυτό είναι: η σύνδεση της “δύναμης της θέλησης” με την “μαρτυρία” με την βοήθεια του SCIO/INDIGO σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο ως ο ακρογωνιαίος λίθος της δύναμης.

 

Η «Μαρτυρία» είναι μια τεχνική (ή άποψη) όπου μπορούμε να αποκολληθούμε από τον συνηθισμένο μας τρόπο να βιώνουμε την αλλαγή και απλά να “παρατηρούμε”, απαλλαγμένοι από την κριτική (ιδίως του εαυτού μας), τις αισθήσεις που βιώνουμε χωρίς να βάζουμε πάνω της κάποια αντίδραση συναισθηματικής αξίας. Κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνική ως μέρος της πνευματικής τους εκπαίδευσης. Άλλοι δυσκολεύονται περισσότερο να μετακινήσουν την εσωτερική τους θέαση, και χρειάζονται λίγη επιπλέον υποστήριξη. Για πολλούς, συμπεραίνουμε ότι η θέση της “μαρτυρίας” είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να πραγματοποιηθεί, που είναι ο λόγος για τον οποίο μία ενεργητική μη-λεκτική πρόσδεση των σχετικών ενεργειών αυτής της άποψης (ως τρόπος διδασκαλίας μίας νέας υποσυνείδητης “γνώσης”), ίσως είναι ένα σημαντικό προηγούμενο ή “συστατικό” που μπορεί να εγκατασταθεί πριν αναλάβουμε την πρόκληση ενός νέου στόχου.

 

Η Κβαντική Βιο-βιο-ανάδραση μπορεί να είναι ένας σημαντικός καταλύτης για την υποστήριξη αλλαγών στο πανίσχυρο, μη-λεκτικό επίπεδο όπου βρίσκονται πολλές από τις βαθύτερες, υποκειμενικές αντιλήψεις μας του στρες, συχνά κάτω από την συνειδητή επίγνωση. Κατά τη γνώμη μου, οι ακόλουθες στρατηγικές εξάσκησης, έχουν τελικά να κάνουν με την διδασκαλία της “γνώσης” της δύναμης της θέλησης, της δέσμευσης και της εστίασης, σε συνδυασμό με την συναισθηματική αποκόλληση, ενεργειακά. Λόγω της μη-λεκτικής φύσης τους ως “συχνότητες” αποθηκευμένες στην συσκευή, μπορούν, θεωρητικά να παρακάμψουν την συνειδητή σκέψη και να βοηθήσουν στην διατήρηση των αποθηκευμένων νοητικών τακτικών εξορθολογισμόυ (“monkey mind effect” – τα παιχνίδια του μυαλού: φόβος πάνω στον φόβο, δικαιολογία πάνω στην δικαιολογία, διαπραγμάτευση πάνω στην διαπραγμάτευση).

 

Η «Μαρτυρία» είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί την ανθρώπινη ικανότητα να είναι ουδέτερη και αντικειμενική για ένα εξ ολοκλήρου υποκειμενικό περιεχόμενο, όπως θα ήταν διαφορετικά οι συναισθηματικές και σωματικές «εγκαταστάσεις» που οδηγούν τις παρορμήσεις που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε. Θα ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στις τεχνικές πλοήγησης της βιο-βιο-ανάδρασης και στα περιεχόμενα της κεντρικής μονάδας που μπορούμε να ενσωματώσουμε για να υποστηρίξουμε την πρόσδεση κάθε τύπου ουδετερότητας με την δύναμη της θέλησης με κάθε τύπο συνεδρίας για τις “Αποφάσεις της Νέας Χρονιάς”, με μικρές, αποτελεσματικές κινήσεις. Επίσης θα καλύψουμε με έναν τρόπο την διεξαγωγή μίας ολόκληρης συνεδρίας σχετικά με την υποστήριξη της “δύναμη της θέλησης + μαρτυρίας” μέσα και από την ίδια, αν χρειαστεί, καθώς μία συνεδρία γενικής βελτίωσης του εαυτού μας αξίζει να επαναλαηφθεί για λόγους διατήρησης. Για πολλούς από τους πελάτες μας (και εμάς τους ίδιους), η διεξαγωγή σεμιναρίων σύνδεσης του υπερσυνείδητου με τις παρορμήσεις μας είναι σημαντικά πιο παραγωγική από τις νοητικές μόνο προσεγγίσεις, και θα μπορούσαν ακόμα και να βοηθήσουν στην πληροφόρηση του λογικού νου μας με τρόπους που διαφορετικά δεν θα είχαμε “σκεφτεί”.

 

Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει “ειδική πλοήγηση στη δύναμη της θέλησης" με τους πίνακες βιο-βιο-ανάδρασης που υποστηρίζουν την αύξηση του ελέγχου των παρορμήσεων, του αριστερού ημισφαιρίου της λογικής και της σκέψης στον εγκέφάλο, της συναισθηματικής νοημοσύνης, της εξισορρόπησης εξορθολογισμού και άρνησης, της ανεκτικότητας στην ματαίωση, το αθλητικό πρόγραμμα νοητικής/οπτικής απεικόνισης του προγράμματος “δύναμης της θέλησης”, και την χρήση συγκεκριμένων συχνοτήτων διαθέσιμων σε εμάς μέσω της κεντρικής μονάδας για να δημιουργήσουμε συντονισμό με την δύναμη της θέλησης και την αντικειμενικότητα και πολλά περισσότερα. Στο άμεσο μέλλον θα προσφερθούν πολύ πληρέστερα διαδικτυακά μαθήματα για αυτό το θέμα, αλλά αυτή η ενότητα είναι παραπάνω από αρκετή για να ξεκινήσετε για την ώρα, και να δουλέψετα πάνω στην "δύναμη της θέλησης”. Απολαύστε το!

 

Gage Tarrant, C.Ht., CBS, QMI

Ιδρυτής, ISS και MindNRG

 

 

Μελέτη

Μερικές από τις "Αποφάσεις της Νέας Χρονιάς" είναι σχετικά εύκολο να ενσωματωθούν με μία μικρή εστίαση και καθημερινές υπενθυμίσεις για να επιστρέψουμε σε κάτι που εκτιμούμε. Άλλες είναι πιο προκλητικές, καθώς οι αλλαγές που επιδιώκουμε προκαλούν στην πραγματικότητα σωματική, συναισθηματική και νοητική εξάντληση. Πολλοί άνθρωποι δεν φέρνουν εις πέρας τις αποφάσεις της νέας χρονιάς, λόγω του στρες από την ταλαιπωρία, ή επειδή έχουν πολλές πηγές στρες, που κάνουν τους στόχους τους να φαίνονται σαν “υπρβολικοί για να αντεπεξέλθουν” με μιάς. Προφανώς, για ορισμένους τύπους θεμάτων, όπως η διακοπή συνηθειών που προκαλούν στερητικά συμπτώματα, θα θέλαμε να έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για να βοηθήσουμε στην καταστολή αυτών των πιθανοτήτων, με κατά περίπτωση συγκεκριμένους τρόπους, που καλύπτονται σε ακόλουθες ενότητες “στόχους” από το ISS και το MindNRG.

 

Ερώτηση: Είναι η δύναμη της θέλησης, ως στοιχείο της «ελεύθερης βούλησης», ένα προϊόν του πνευματικού εαυτού μας (συνειδητότητα), του νοητικού εαυτού μας (αποφασιστικότητα), του συναισθηματικού εαυτού μας (κίνητρο) και / ή του σωματικού εαυτού μας (εγκέφαλος), ή όλα τα παραπάνω;

Απάντηση: Είναι ένα πανάρχαιο ερώτημα σχετικά με το οποίο δεν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία. Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε πως είναι ένας κλάδος που εκφράζει και τα 4 επίπεδα, και οι νέες έρευνες εντοπίζουν ακόμη και περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με την δύναμη της θέλησης, την οποία θα θέσουμε σε χρήση στους πίνακες οργάνων  (sarcodes-organ panels).

 

Ηλεκτρονικά λεξικά ορίζουν την "δύναμη της θέλησης", ως:

Will- pow- er ή will pow·er (wlpour) n.

Η δύναμη της επιθυμίας κάποιου να πραγματοποιεί τις αποφάσεις, τις επιθυμίες, ή τα σχέδιά του

willpower [ˈwɪlˌpaʊә] n (1) δύναμη της θέλησης [wɪl ˌ paʊә] ν (1)

1. Η ικανότητα να ελέγχει κανείς τον εαυτό του και να καθορίζει τις πράξεις του

2. Σθένος της θέλησης

 

Ένας θησαυρός μας προσφέρει:

 

Δύναμη της θέλησης - το γνώρισμα του αποφασιστικού ελέγχου της συμπεριφοράς μας. Αυτονομία, αυθυπαρξία, ατομική θέληση, αυτοέλεγχος, σθένος στους σκοπούς, αποφασιστικότητα, ευκρίνια, έλεγχος των νεύρων, έλεγχος των συναισθημάτων, παρουσία του νου, αυτοέλεγχος στην διάρκεια κρίσεων, ικανότητα να πούμε ή να κάνουμε το σωστό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (2)

 

Στην ιατρική του Θιβέτ, ορίζεται ως μια ιδιότητα που επιτυγχάνει ανεκπλήρωτα κατορθώματα. Η επίγνωση, η δύναμη της θέλησης, και η συμπόνια παίζουν σημαντικό ρόλο ως τρεις σημαντικές λειτουργίες του νου στα νοητικά μοτίβα που ανταποκρίνονται στα chi, schara και badahan, αντίστοιχα.

Η επίγνωση, η δύναμη της θέλησης, και η συμπόνια διαδραματίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού που η θιεβετιανή ιατρική περιγράφει ως «πνευματικότητα» (3). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να εργαστούμε με τις συχνότητες της κεντρικής μονάδας που υποστηρίζει και τις τρεις και να υπενθυμίσουμε στους πελάτες μας ότι μπορούν να βρουν τις πνευματικές αξίες τους στις προσπάθειές τους για την Απόφαση της Νέας Χρονιάς, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να ανακαλύψουν πώς να συγχωρούν παράλληλα τον εαυτό τους. Η συμπόνοια με την μορφή της “συγχώρεσης του εαυτού”, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε τις αποτυχίες ως προσωρινή αντίσταση στην αλλαγή, και όχι ήττες, και να μας κρατήσει σε τροχιά.

 

Διανοητικά, επίσης παρομοιάζεται με «δύναμη» και «πειθαρχία». Η δύναμη της θέλησης εκδηλώνεται ως εσωτερική σταθερότητα, αποφασιστικότητα, προσδιορισμός και επιμονή. Αυτο-έλεγχος: η ικανότητα ενός ατόμου να ασκεί την θέλησή του στις αναστολές του σώματος ή του εαυτού του (4). Αυτό επιτυγχάνεται πιο εύκολα όταν ελέγχονται ευκολότερα οι κινητήριοι συναισθηματικοί παράγοντες. Η κατανόηση όλων αυτών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής νοητικής δύναμης της θέλησης που μπορεί να είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί για πιο υψηλούς, προκλητικούς στόχους.

 

Σε ένα "προτρεπτικό" επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης, οι άνθρωποι μπορεί να υπολείπονται των στόχων τους επειδή πραγματικά δεν θέλουν τη νέα αλλαγή περισσότερο από την προσλαμβανόμενη ευχαρίστηση που τους δίνει η συνήθεια. Αναγνωρίζοντας ότι νοητικά στην ειλικρίνεια παίρνουν 20/20 της επίγνωσης, ίσως το να δουλεύψουν για να δημιουργήσουν μία μετατόπιση στην ευθυγράμμιση της “επιθυμίας” σε ένα υπερσυνειδητό επίπεδο πρέπει να έρθει πρώτο. Είναι τότε που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα "αρμονικής σύζευξης"  (harmonic coupling) για να εργαστούμε μέσω των διαδικασιών εξορθολογισμού και άρνησης που βοηθούν τους ανθρώπους να μένουν κολλημένοι σε μοτίβα που νοητικά γνωρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να θέλουν. Αυτό είναι που εγώ αποκαλώ παρακάτω ως "Τριπλή Διαδικασία του Κρεμμυδιού" (Triple Onion Process), όπου σε μία συνεδρία πηγαίνουμε στους συσχετισμούς της “άρνησης” και του “εξορθολογισμού” 3 επίπεδα πιο βαθιά.

 

Νοητικά, το να είμαστε στην θέση «μαρτυρίας» σχετικά με τις εμπειρίες μας, μας τοποθετεί αντιληπτικά σε έναν τύπο αποκομμένου “παρατηρητή”, και μπορεί να μειώσει την επίδραση του συναισθηματικού στρες. Η επιστήμη αναγνωρίζει ότι η «επίδραση του παρατηρητή" μπορεί να αλλάξει τα αποτελέσματα στα πειράματα, και για το λόγο αυτό, τον καταργεί ως παράγοντας, μέσω της διαδικασίας “double-blind”. Παρόλο που εμείς θα χρησιμοποιήσουμε την βιοθεραπευτική/τριανυσματική συχνότητα του “παρατηρητή” σε άλλο περιβάλλον (δηλαδή, για να καλλιεργήσουμε μία υγιή αποκόλληση) σε αυτή την προσέγγιση, μια θετική παρενέργεια από την περίοπτη χρήση της συχνότητας του “παρατηρητή” ίσως υποστηρίξει την ικανότητα να τοποθετήσουμε μία δυναμική “παρατήρησης” μίας νέας “επίγνωσης” για όλα αυτά για τα οποία έχουμε άρνηση, και θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει τα αποτελέσματα της ανταπόκρισής μας σε αυτό. Αυτό θα υποστήριζε τον παράγοντα “επίγνωση” που περιγράφεται ως θεμελιώδης για την πνευματικότητα στην Θιβετιανή ιατρική.

 

Η "Παρατήρηση" καθαυτή θεωρείται συνήθως ως μια νοητική διαδικασία. Ωστόσο, έχουμε στην κεντρική μονάδα την συχνότητα “παρατηρητής”, με την μορφή ενός “αστάθμητου συναισθήματος ” (emotional imponderable). Δουλεύοντας δημιουργικά με την συχνότητα “παρατηρητής”, μπορούμε να την συνδέσουμε με άλλες συναισθηματικές αστάθειες που μας αναγκάζουν να χάσουμε τον έλεγχο των παρορμήσεών μας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον “παρατηρητή” για να παρασύρουμε, συσχετιστικά, έναν έλεγχο συναισθηματικής νοημοσύνης υποστηρίζοντας την αντικειμενικότητα που είναι απαραίτητη για την νοητική θέση της “μαρτυρίας”.

 

Παρόλο που το μυαλό και το σώμα είναι ένα σύστημα, πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι η ελεύθερη βούληση, ή τουλάχιστον ένα από τα σημεία του εγκεφάλου όπου αποφασίzουμε να δράσουμε, βρίσκεται στον βρεγματικό φλοιό, ή στους λοβούς, που επίσης ελέγχουν τις κινητικές λειτουργίες. Ο Patrick Haggard,  νευροεπιστήμονας στο University College του Λονδίνου, λέει ότι αυτή η νέα έρευνα καινοτομεί, διότι εντοπίζει την ελεύθερη βούληση σε ένα συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου, επιτρέποντας στους επιστήμονες να το ελέγξουν πειραματικά.

"Αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, γιατί μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολο για τους νευροεπιστήμονες να ασχοληθούν με την ιδέα των προθέσεων, των επιθυμιών, ή της βούλησης ", λέει (5). Άλλη, προγενέστερη έρευνα συνδέει περισσότερο την δραστηριότητα του εμπρόσθιου λοβού με την δύναμη της θέλησης. Ωστόσο, ως υπενθύμιση από αυτόν τον συντάκτη, η νεο-πλαστικότητα, έχει αποδείξει ότι διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου μπορούν να “μάθουν” πώς να αναλάβουν ή να αντισταθμίσουν την δραστηριότητα άλλων κατεστραμμένων τμημάτων του εγκεφάλου, άρα δεν χρειάζεται να είμαστε πολύ μειωτικοί με την ιδέα ότι είναι τόσο εύκολο, όσο το να πιέσουμε την οργανική-συχνότητα του βρεγματικού λοβού, συνδεδεμένου με τις συχνότητες της “δύναμης της θέλησης” …παρόλο που δεν θα μπορούσε να βλάψει, οπότε θα το επιχειρήσουμε μαζί με μερικές άλλες επιλεκτικές πλοηγητικές κινήσεις!

 

Στους τομείς της συμπεριφοράς, θα ερευνήσουμε βαθύτερα την υποκειμενική σφαίρα των "κινήτρων", και αναγνωρίζουμε ότι τελείως διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να παρακινήσουν διαφορετικούς ανθρώπους σε παρόμοιες συμπεριφορές. Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν κάποιος που αποφασίζει να γυμναστεί επειδή θέλει να χάσει βάρος και να χωρέσει και πάλι στα καλύτερα ρούχα του, σε αντίθεση με κάποιον που γυμνάζεται επειδή αντιμετωπίζει ένα δυνητικά απειλητικό για τη ζωή του ιατρικό ενδεχόμενο και βρίσκεται σε κίνδυνο από αιφνίδιο θάνατο, εάν δεν γυμναστεί. Διανοητικά, φαίνεται ότι η αναγκαιότητα για την διατήρηση της υγείας ώστε να αποφευχθεί ένας ξαφνικός θάνατος, θα ήταν ισχυρότερη κινητήρια δύναμη από ότι η μόδα ή η ματαιοδοξία, αλλά πώς μετράμε "πόσο" η επιθυμία να χωρέσει κανείς στα ρούχα είναι αντίθετη του "πόσο" εκτιμούν διαφορετικοί άνθρωποι την υγεία; Όπως έχουν παρατηρήσει πολλοί γιατροί, μερικές φορές ο νοητικά "πιο σοβαρός" κινητήριος παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας δεν είναι τόσο ισχυρός όσο που υποκινείται από το συναισθηματικό παράγοντα της επιθυμίας, με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε χρησιμοποιώντας προληπτικά τις παρακάτω τεχνικές βιο-βιο-ανάδρασης.

 

Η «Άρνηση» και ο «Εξορθολογισμός» συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, κρατώντας μας κολλημένους σε συμπεριφορές που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν με αναγκαίους ή ακόμα και θετικούς τρόπους.  Έτσι, προφανώς, όσο περισσότερη ενόραση έχουμε για αυτές τις κινητήριες δυνάμεις, οι οποίες μπορεί επίσης να βρίσκονται πίσω από μια έλλειψη ελέγχου των παρορμήσεων, τόσο καλύτερα μπορούμε να τις διαχειριστούμε, όταν προκύπτουν και να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Έχω τοποθετηθεί σχόλια σε παρενθέσεις (σχόλια) μετά από κάθε κύριο ορισμό παρακάτω:

 

Εξορθολογισμός:

  • να αποδίδονται οι πράξεις, απόψεις και συμπεριφορές κάποιου σε αιτίες που επιφανειακά φαίνονται λογικές και έγκυρες, αλλά που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια, πιθανότατα ασυνείδητες και συχνά λιγότερο αξιόπιστες ή ευχάριστες αιτίες. (Όταν ο εξορθολογισμός λειτουργεί εναντίον μας)
  • να εξαλείφονται τα παράλογα στοιχεία από (όταν ο εξορθολογισμός λειτουργεί προς όφελός μας νοητικά)
  • να υπάρχει λογική ή συμβατότητα με την λογική. (Νοητικά υποστηρικτική)
  • η βιο-ανάδραση ή εξήγηση με έναν λογικό ή ορθολογιστικό τρόπο. (Μικτές εφαρμογές)
  • η εφεύρεση εύλογων εξηγήσεων για πράξεις, απόψεις, συμπεριφορές, οι οποίες στην πραγματικότητα βασίζονται σε άλλες αιτίες: "Προσπάθησε να αποδείξει ότι δεν έχει υπαιτιότητα, αλλά προφανώς προέβη σε εξορθολογισμό». (Που χρησιμοποιούνται σε τακτικές πειθούς, αλλά και προσφέρονται για εξαπάτηση των άλλων ή / και αυτοεξαπάτηση.)
  • η χρήση λογικής. Σκέψη με ορθολογικό ή ορθολογιστικό τρόπο

 

Οι  "διαπραγματεύσεις" είναι επίσης μια μορφή εξορθολογισμού. Η διαπραγμάτευση μπορεί να είναι παραγωγική, αν μας κινεί προς την κατεύθυνση του στόχου μας, αντιπαραγωγική εάν μας δεσμεύει στο να κλείνουμε συμφωνίες με τους εαυτούς μας για να συνεχίσουμε την συμπεριφορά στην οποία θα θέλαμε να εναντιωθούμε.

 

Άρνηση:

  • η πράξη της άρνησης να συμμορφωθούμε (όπως με ένα αίτημα). "Οδήγησε σε μια πλήρη άρνηση των προνομίων του" (μπορούμε υποσυνείδητα να "αρνηθούμε τους εαυτούς μας" περιχαρώς, αν πρόκειται για θέματα επαξίωσης ή ενοχής)
  • η πράξη διαβεβαίωσης ότι κάποιος ισχυρισμός δεν είναι αληθής (συχνά λειτουργεί ως τρόπος σκέψης με εθισμούς και τραυματικές απώλειες)
  • ένας μηχανισμός άμυνας που αρνείται επώδυνες σκέψεις (μερικές φορές αναγκαίος για την επιβίωση, αλλά, μπορεί επίσης να γίνει αυτοκαταστροφικός εάν παραταθεί.)

 

"Άρνηση" είναι ένας μηχανισμός άμυνας όπως πρωτοαναφέρθηκε από τον Sigmund Freud, κατά τον οποίο ένα άτομο έρχεται αντιμέτωπο με ένα γεγονός που νιώθει πολύ άβολα να αποδεχθεί και αντ 'αυτού το απορρίπτει, επιμένοντας ότι δεν είναι αλήθεια, παρά τα συντριπτικά στοιχεία [που καταδεικνύουν το αντίθετο] (Wikipedia). Ωστόσο, η άρνηση μπορεί να λειτουργήσει επίσης ως συνιστώσα του μοντέλου «σταδίων απώλειας» του Kubler-Ross, αμέσως μετά ή/και ταυτόχρονα με ένα σοκ, και για τον λόγο αυτό, πρέπει να δέχεται προσεκτική φροντίδα. Αντί να αναστρέψουμε άμεσα την «άρνηση», μπορούμε να εργαστούμε πιο ευγενικά και με μια ευαίσθητη πολυπλοκότητα, μέσω των διαφόρων στρωμάτων των αντενεργών συνδέσεων που αποκαλύπτονται πολλές φορές μέσα από την άσκηση της "αρμονικής σύζευξης" (harmonic coupling).

 

“NLP” FROM THE MAIN SPINAL PROGRAM:

Εξήγηση

Μερικές φορές αυτό που “θέλουμε” στο υποσυνείδητο επίπεδο είναι διαφορετικό από αυτό που “θέλουμε” σε συνειδητό επίπεδο. Στην Κβαντική Βιο-Βιο-Ανάδραση δουλεύουμε με τους νευροδιαβιβαστές Ντοπαμίνη και Οξυτοσίνη, που είναι εξαιρετικές επιλογές για την εκπαίδευση της δύναμης της θέλησης. Δεν είναι μόνο η «συνδετική» ορμόνη (όπως στην σύνδεση σε μία νέα δέσμευση), είναι ο παράγοντας ο πιο στενά συνδεδεμένος με την διαδικασία της «αμάθειας». Οι πελάτες μας προσπαθούν να αλλάξουν συμπεριφορές και μοτίβα που έχουν μάθει, και η οξυτοσίνη μπορεί να τους βοηθήσει να «ξεμάθουν» τους παλιούς, ανεπιθύμητους νευρικούς κύκλους προς όφελος καινούριων. Αφού τα νέα μοτίβα έχουν γίνει συνήθειες, οι παλιοί κύκλοι εντέλει ατροφούν και διαλύονται. Έτσι, παράλληλα με την ντοπαμίνη και την οξυτοσίνη, λάβετε επίσης υπόψη μερικούς από τους άλλους νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με την ανακούφιση του σωματικού και του συναισθηματικού πόνου.

 

Άλλα ενδιαφέροντα προγράμματα NLP:

Παράλληλα με την “υπερσυνείδητη επιλογή βιο-ανάδρασης”, αυτά είναι μία εξαιρετική υποστήριξη για να σκεφτείτε: δεν θα θέλατε να δουλέψετε με όλα αυτά σε μία συνεδρία, αλλά σημειώστε πότε αντιδρούν ως “υπερσυνείδητη επιλογή”. Αυτή με την οποία Εγω προσπαθώ να δουλέψω σε κάθε συνεδρία τροποποίησης εθισμού/συμπεριφοράς διαρρυγνύει την σύνδεση υποθάλαμου/χοληδόχου κύστης:

Διακοπή της Σύνδεσης Υποθάλαμου /Χοληδόχου Κύστης (αυτό θα προσφέρει υποστήριξη όχι ενεργώντας πάνω στις παρορμήσεις και θα βοηθήσει στην αύξηση της ανοχής στην ματαίωση),

Διέγερση Νοημοσύνης (αυτό θα ενισχύσει το neocortex συνολικά και θα αυξήσει την αντικειμενικότητα)

Διέγερση της Συναισθηματικής Ανάπτυξης (για την ωριμότητα να πάρουμε αποφάσεις, να συμπεράνουμε την θέση της “μαρτυρίας”)

Διέγερση Νευρο-Πεπτιδίων (για την υποστήριξη των αλλαγών στο σώμα τους όσο θα αλλάζουν η σκέψη, οι συνήθειες και ο τρόπος διατροφής)

Απελευθέρωση Εθισμών (για προφανείς λόγους)

Έλεγχος Θυμού, 1 και 2 (για θέματα παρόρμησης)

Βιο-Ανάδραση για Ανοιχτό Μυαλό – Open Mind Biofeedback (για μείωση των ψευδαισθήσεων, της άρνησης και του εξορθολογισμού)

Σκεφτείτε επίσης την “Μορφή Επίγνωσης Επιβίωσης: Meta 2:

 

Βιβλιογραφία

1.) The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition copyright

©2000 by Houghton Mifflin Company. Updated in 2009. Ενημερώθηκε το 2009. Published by Houghton Mifflin Company.  Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.

2.) Collins English Dictionary – Complete and Unabridged © HarperCollins Publishers 1991,

1994, 1998, 2000, 2003, http://www.thefreedictionary.com/self-command

3,) Jonas: Mosby's Dictionary of Complementary and Alternative Medicine. (c) 2005, Elsevier.

4.) http://encyclopedia.thefreedictionary.com/willpower

5.) http://www.newscientist.com/article/dn17092-possible-site-of-free-will-found-in-brain.html

Δρ. Βιολέττα Αννίνου, Ph.D.

Καθηγήτρια στην Κβαντική Ακαδημία, Beverly Hills, California, U.S.Α.

Εκπαιδεύτρια της Κβαντικής Βιοανάδρασης σε παγκόσμιο επίπεδο

Αριστούχος Μοριακής Βιολογίας, Delaware, U.S.A.

Κάτοχος 2 διδακτορικών:

1. Αριστούχος Ολιστικής Διατροφολογίας, U.S.A.

2. Κβαντική Βιο-Ανάδραση, MEDICAL BOARD CERTIFIED BIOFEEDBACK DOCTORATE IMUNE (THE INTERNATIONAL MEDICAL UNIVERSITY OF NATURE MEDICINE)

Μεταπτυχιακό στη Νευρο-Ανατομία, στη Νευροηλεκτρο-Φυσιολογία και στη Νευρολογία, Victor Babes University of Medicine and Pharmacy

Βραβευμένη για τις έρευνές της στη Μοριακή Βιολογία από το Dupont, Delaware, U.S.A. (Dupont Ιατρικών Ερευνών)

Υποψήφια Διδάκτωρ στην Κβαντική Ιατρική, U.S.A.

(Αναγνωρισμένη παγκοσμίως)

 

www.sciogreece.gr
www.indigogreece.gr
www.eductor.gr
0030 210 935 5677 (tel)
0030 210 9359136 (fax)
0030 6948827761 (mobile)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή σε όλα τα άρθρα